Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Adından da anlaşılacağı üzere, trafiğe çıkmadan önce motorlu her aracın yaptırması gereken kanunen zorunlu trafik sigortası hem kendimiz, hem karşı tarafa verebileceğimiz hasarlar nedeniyle önemli ve gereklidir.
Trafik sigortası poliçeleri olmadan trafiğe çıkan araçlar bağlanarak, trafikten men edilir. Zorunlu trafik poliçesi yaptırmaktan kaçınmak ya da ertelemek, daha sonra uğraşmanız gereken pek çok prosedürle birlikte para ve zaman kaybı demektir.
Ayrıca trafik sigortası ile kaskodan farklı olarak karşı tarafa vermiş olduğunuz hasarları karşılama imkanına sahip olursunuz. Zorunlu trafik sigortası sadece üçüncü kişilere verilen hasarları ödeyen bir sigortadır.
Kaza anında oluşan hasarlardan poliçenizde belirlenen teminat miktarı kadar yararlanırsınız.
Trafik poliçesi teminatları ve limitleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Sigorta şirketleri zorunlu trafik sigortası hesaplama işlemlerini bu bilgiler ışığında ancak kendi istatistiklerine ve verdikleri ek hizmetlere göre yaparlar.
Araç sigortası türlerinden biri olan trafik sigortası ülkemizde zorunlu olarak yapılan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası, aracınızın bir kazaya karışması halinde karşı tarafa vereceğiniz maddi zararları ödemek için yaptırılır. Bu yönüyle önemli bir güvencedir.

Trafik sigortaları, kasko sigortası mantığından biraz farklıdır. Her şeyden önce kasko gibi isteğe bağlı değildir. Aracınız varsa kaskonuzun olması sizin tercihinizken, trafik sigortanızın olması Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yaptırmakla yükümlü olduğunuz bir görevdir. Trafik sigortalarında kaskodan farklı olarak değişik içerikte hizmetler yoktur ve teminat miktarları bütün şirketler için aynıdır.

Zorunlu trafik sigortası olmayan ya da süresi dolduğu halde yenilenmemiş araçlar fark edildikleri anda trafik polisleri tarafından bağlanarak aracın trafikteki akışı durdurulur. Trafik sigortası olmayan bir araç yaşanan bir hasarı telafi etmek için karşı tarafa ödemekle yükümlü olduğu tazminat miktarını cebinden ödeyerek cezalandırılır. Ancak bu ceza sadece bu kadarla kalmaz. Cezayı daha da ağırlaştıran hem aracın trafikten men edilmesi, hem de sigortasız geçirdiği her ay için %5’lik gecikme zammının da üzerine eklenmesidir.

Zorunlu trafik sigortasındaki limitler trafik kazasında oluşacak zararın türüne göre değişir. Herhangi bir can kaybı olması durumunda ölenin yakınlarına verilmesi gereken miktar, yaralanma olması durumunda hastane masrafları için ödenecek miktardan farklıdır. Aynı şekilde sadece maddi hasar olması durumunda da ödenecek rakam farklılık gösterir. Böyle durumlarda trafik sigortası poliçesi için ödenecek miktar her sene değişmekte ve her sene ödenecek primlerde de değişiklik olmaktadır.

Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen trafik sigortası tüm sigorta şirketleri için aynı uygulama esasları üzerinden düzenlenir. Teminatları ve teminat limitleri aynı fakat ödenecek primleri farklıdır.

Trafik sigortası hesaplama sistemi farklı fiyat kademelerinden oluşmaktadır. 0 ile 7 kademe arasında uygulanan bu sistemde ilk kez sigorta yaptırılan bir araç için 4. kademeden fiyatlandırma yapılır. Sonraki yıl yenilemesinde ise hasar durumuna göre daha pahalı olan 1. kademeye doğru ya da daha ucuz olan 7. kademeye doğru devam edilir.

Kademe bilgileri şu şekildedir:

0. Kademe %50 zamlı
1. Kademe %40 zamlı
2. kademe %20 zamlı
3. kademe %10 zamlı
4. kademe 0
5. kademe %10 indirimli
6. kademe %15 indirimli
7. kademe %20 indirimli

Poliçe vadesi içinde karıştığınız hasar sayısı kadar üst kademede fiyatlandırma yapılırken hasar olmaması halinde bir alt kademedeki oran kadar indirim kazanırsınız. Örneğin mevcut poliçeniz 4. kademeden ve sene içinde 2 tane hasarınız varsa poliçeniz 2. kademeden yenilenecektir.
Aynı şekilde sene içinde hiç hasarınız olmaz ve poliçenizi tam olarak gününde yeniletirseniz bir kademe aşağı düşerek indirim kazanırsınız.