Özel sağlık sigortası yaptıramayan iyi maaş alan mavi yakalılar ile düşük ücret alan beyaz yakalıları hedefleyen tamamlayıcı sağlık sigortası sektörde ‘açık mavi sigorta’ olarak ifade ediliyor. Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Metin Oğuz, devletin sistemi desteklemesi gerektiğini belirtirken söz konusu sigorta ile özel hastanede yüzde 68 daha ucuza tedavi olmak mümkün görünüyor.

Çalışanlar aslında Sosyal Güvenlik Kurumu’na ciddi sigorta primi yatırıyor. Ancak özellikle hastanelerde sağlık hizmeti alırken başta sıra beklemek olmak üzere birçok sorunla hâlâ karşılaşılabiliyor. Diğer yandan özel hastaneler ise toplumun büyük bölümü için hele de hastalık türü biraz ağır ise çok pahalı. Böyle olunca devreye sağlık sigortaları giriyor. Fakat sağlık sigortaları da ne yazık ki Türkiye’de insanların gelirleri göz önüne alındığında hiç azımsanmayacak kadar yüksek. Çoğu kişinin bilmediği ise hem SGK’ya ödediğimiz primlerin kullanılacağı hem de sağlık sigortasının tüm avantajlarını yaşayabileceğimiz bir sağlık sigortasının mevcut olduğu. Sigortacılar iyi maaş alan mavi yakalılar ile düşük ücret alan beyaz yakalıların bu üründe birleşeceğinden yola çıkılarak ‘Açık Mavi Sigorta’ adını veriyor. Normalde ismi Tamamlayıcı Sağlık Sigortası. Temel işlevi de aslında özel hastanelere gittiğimizde bizden alınan farkı ödüyor olması. Şimdiden 134 bin 383 kişi tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmış durumda. Bunun 54 bini bireysel ve 79 bini kurumsal yani şirketlerin çalışanları için yaptırdığı sağlık sigortası.

DESTEK BEKLENİYOR

Şimdi devletin de devlet hastanelerinin üzerindeki yükü de almak için vergi veya bireysel emeklilikte olduğu gibi sisteme katkı anlamında destek vermesi bekleniyor. Birçok kurum gibi Anadolu Sigorta da teknolojik altyapı dönüşümünü sağlayarak tamamlayıcı sağlık sigortasına hızlı bir giriş yapmış durumda. Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Metin Oğuz, tamamlayıcı sağlık sigortasının SGK’nın onay vermesi koşuluyla özel sağlık sigortasının içerdiği tüm ayakta ve yatarak tedavileri kapsadığını söyledi. Bir tek konu hariç. Oğuz, son günlerde kamuoyunun da gündeminde olan sigara içen akciğer kanseri hastalarının masraflarını SGK karşılamadığı için tamamlayıcı sağlık kapsamında olmadığını özellikle vurguladı. Tamamlayıcı sağlık sigortasının en önemli özelliği tabii sağlık sigortasına göre daha ucuz olması. Örneğin 30 yaşındaki bir kişinin özel sağlık sigortası yaklaşık bin 710 lirayken tamamlayıcı sağlıkta fiyat başta iyi derecede kaliteli hastanelerde yüzde 62 düşerek 649 liraya kadar iniyor. Hatta sigorta şirketlerinin genellikle küçük şehirlerdeki özel hasteneler ve İstanbul ve Ankara’da daha az fark alan hastaneler için fark 537 liraya kadar iniyor. Yani yüzde 68 daha ucuza sağlık sigortasının tüm olanaklarından yararlanılıyor.

TÜP BEBEK DE KAPSAMDA

SGK’nın kuralları doğrultusunda anne yaşının 30 olması gibi SGK kurallarına ters olmaması koşuluyla tüp bebek için de teminat veriliyor. Doğuştan kalbinin delik olması da sigorta kapsamında. 5 YILDIZLI HASTANELER SGK İLE ÇALIŞMIYOR

5 yıldızlı olarak adlandırılan hastanelerin büyük bölümü SGK ile anlaşma yapmadığı için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıranlar bu hastanelerden sigorta kapsamında yararlanamıyor. Oğuz bazı hastanelerin hedef kitle politikasının SGK’dan gelecek hastaları içermediğini kaydederek “Bu nedenle maalesef tüm özel hastaneler kapsam içinde yer almıyor” dedi.

HASTALIK BAŞLAMADAN ÖNCE SİGORTALI OLUN

Oğuz’un verdiği bilgilere göre tamamlayıcı sağlık sigortasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur sigorta başlangıç tarihinden önce var olan hastalıkların diğer sağlık sigortalarında olduğu gibi poliçelerin hastalık olmadan satın alınması gerektiği. Yani bir şeker hastası tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak şeker hastalığı tedavisini yürütemiyor. Tabii ki tamamlayıcı sağlık sigortası yapıldıktan sonra hastalanırsanız tedaviler devam ediyor.

4 YILDA ÖMÜR BOYU YENİLEMEYİ KAZAN

Tamamlayıcı sigortada ömürboyu yenileme garantisi de alınabiliyor. Ömürboyu yenileme garantisinin şartı 4 yıl sigortalı olmak ve 4 yıl boyunca ödediğiniz primden daha az hasara sebep olmak. Diğer yandan eğer hiç hasarınız olmazsa ikinci yıl sadece yatışta yüzde 11, ayakta ve yatışta poliçeniz varsa yüzde 30 daha ucuz sigorta yaptıracaksınız. Ödediği priminin yüzde 60 ile 90’ı oranında hasar çıkaranlara ne indirim ne de fiyat artırımı yapmak mümkün oluyor.

FAZLA PARA ÖDETENE YÜZDE 50 ZAM VAR

Önemli bir ayrıntı da eğer siz ödediğiniz primin yüzde 200 üstünde hasar çıkarırsanız yani örneğin yılda 649 lira prim ödeyip bin 298 liradan fazla hasar yaptıysanız o zaman ertesi yıl prim enflasyon+194 lira artıyor. Yani yüzde 30 oranında artırılıyor. Eğer ikinci yıl da yüzde 200’ün üzerinde hasar ödemesine (hastanelere fark ödemesine) neden olursanız bu kez prim yüzde 50 artıyor. Yani enflasyon artı 324 lira artıyor. Bu nedenle tamamlayıcı sigortayı kullanırken buna da dikkat etmek gerekiyor.

YILDA EN FAZLA 9 KEZ TEDAVİ

HAKKI Tamamlayıcı sağlıkta ayakta tedavi yılda en fazla 9 kez geçerli. Dikkat edilmesi gereken bir başka özellik ise ulaşabileceğiniz yakınlıkta SGK ile anlaşmalı bir hastanenin olması. 5 yıldızlılar hariç birçok özel hastane ile SGK anlaşması mevcut. Tamamlayıcı sigortada anlaşmalı olan kurumun listesini çok iyi incelemek gerekiyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Sağlık Sigortası poliçelerinde teminat ne zaman başlar?

Sigortalının sorumluluğu, poliçenin ilk taksidinin ödenmesinden itibaren başlar. Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin saat 12. 00’de başlar ve öğleyin saat 12.00’de sona erer.

Tedavi sürecinde teslim edilmesi gereken belgeler nelerdir?

Sigorta ettiren veya sigortalı kaza veya hastalık sonucu ödenmesi gereken muayene, tedavi, ilaç ve hastane masraflarını gösteren belgelerin asıllarını veya asıllarından şüpheyi davet etmeyecek suretlerini tedaviyi yapan hekim veya hastane tarafından doldurulacak şirket ihbar ve tedavi formları ekinde teslim etmekle yükümlüdür.

Hangi sağlık harcamaları poliçe kapsamı içindedir?

Sağlık sigortası başlangıç tarihinden sonra oluşan hastalık ve kazalara ilişkin harcamalar, poliçe özel ve genel şartları ve istisnalarında tanımlandığı şekilde kapsam içinde olup, teminatlar dâhilinde karşılanmaktadır.