Yakıt Tüketimini Azaltmanın Altın Kuralları
Otomobil sahibi olmak, bazıları için vazgeçilemeyen bir tutkuyken, bazıları için sadece bir ihtiyaç. Ancak bir konu var ki, her 2 taraf için de büyük bir sorun olduğu su götürmez bir gerçek. Evet, yakıt tüketiminden bahsediyoruz.

Artan yakıt fiyatları, bütün sürücüleri tasarruf etmeye zorluyor. Öyle ki artık ilk baktığımız şey aracın fiyatından çok ne kadar yakıt tükettiği oluyor. Fakat az yakıt tüketen araçlar fiyatları açısından diğer araçlara oranla daha yüksek olması nedeniyle herkes bu araçlara sahip olamıyor.

Yakıt tüketimiyle başa çıkamayan araç sahipleri, bulunduğu konumdan ayrılamadığı için çoğu araç evlerin önünde süs gibi kalıyor. Peki, normal araç sahipleri yakıt tüketimini azaltamaz mı?
Ne yazık ki sürekli artan yakıt fiyatlarını engellemenin bir yolu yok ancak yolculuk sırasında ve araç aksamlarında dikkat edilebilecek ufak noktalarla yakıt tüketimini azaltmak mümkün. İşte, aynı yakıt oranıyla bolca seyahat edebilmenin püf noktaları!

Yakıt Tüketimini Azaltmanın Altın Kuralları

Agresif Sürüş Alışkanlıklarınızı Değiştirin
Özellikle trafiğin yoğun olduğu şehirlerde agresif tutum sergilemekten kaçınmanın güç olduğunu biliyoruz. Ancak ani fren ve debriyaj hareketleri, yakıt tüketimini arttırmaktadır. Sakin direksiyon hareketlerinin bütçenize katkı sağlayacağını düşünürseniz, bu davranışlardan kaçınmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Rüzgara Karşı Durmaktan Vazgeçin
Araç hızı arttıkça rüzgar direnci de artacak, bu durum ise yakıt tasarrufunu olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle mümkün olduğunca düşük hızda araç kullanmalısınız.

Yakıt Sızdırmalarına Dikkat!
Her yakıt alışınızda depo kapağınızı kontrol edin, yakıt depo kapağı sızdırmaz olmalı ve kapaktan benzin buharlaşmamalıdır.

Ucuzluk Biyere Kadar Fayda Sağlıyor!
Yakıt tasarrufu sağlamak adına kalitesiz ve ucuz istasyonları tercih etmek, kısa süreli tasarruf yapmanızı sağlayacaktır. Ancak kalitesiz yakıtlar, hem bir süre sonra fayda sağlamayacak, araç aksamlarında zarara neden olacaktır.

Araç Vitesine Bu Kadar Hor Davranmayın!
Aracın olması gereken vitesten düşük kullanılması %45 oranında daha fazla yakıt tüketilmesine ve motorun yorulmasına neden olur. Motoru yormamak ve tasarruf sağlamak adına vites kullanımınıza dikkat etmelisiniz.

Aracınızın da Bir Kapasitesi Olduğunu Unutmayın!
Aracınızın taşıyamayacağı yükler yüklemek, yakıt tasarrufunu olumsuz etkileyen bir diğer durumdur. Bu nedenle yolculuk esnasında aracınıza fazla yük yüklemekten kaçının.

Yukarıda bahsettiğimiz kurallar yakıt tasarrufu için genel kurallardı. Amaçlanan yakıt tasarrufunun elde edilebilmesinde araçtaki aksamların her birinin önemi büyük. "Aracın hangi aksamları, yakıt tasarrufunu doğrudan etkiliyor?" sorusunun yanıtını da sizler için özetledik.

Yakıt Tüketimini Azaltmada Etkisi Olan Aksamlar

Lastik Deyip Geçmeyin!
Her ne kadar fark etmesek de araçların en önemli parçası olan lastikler, hem güvenli sürüşe hem de yakıt tüketimini azaltmaya büyük katkı sağlıyor. Bu yüzden lastiklerin belirli aralıklarla yenilenmesi, basınç kontrolünün yapılması gerekiyor.

Klima veya Camları Açmak İstediğinizden Emin misiniz?
"Klima mı, açık cam mı yakıt tüketimini arttırır?" sorusu sıklıkla tartışılan bir konudur. Bu sorunun yanıtı sürücü davranışlarına bağlıdır. Düşük hızda ilerliyorsanız camları, hız limitiniz biraz yukarıdaysa klimayı açmak doğru olur.
Hava Filtreniz, Hava Alıyor mu?
Araç motorları düzenli olarak hava emiyor, hava filtreleri ise alınan havanın temizlenmesini sağlıyor. Hava filtreleri kirlendiği ve temizlenmediği zaman, araç motoru daha fazla enerji harcayarak yakıt tüketiminin artmasına neden oluyor.

Sürücülerin yakıt tasarrufunu ufak detaylarla sağlaması mümkünken yolculuk güvenliğini sağlamak o kadar kolay olmayabiliyor. Bu yüzden bırakın kaskonuzu Neza Sigorta yapsın, size yolculuğun keyfini çıkarmak kalsın!