Trafik sigortasında fiyatları yükselten ve şirketlerin sigortalamaktan çekindiği yüksek hasarlı araçlar için çözüm olarak bir havuz kurulması doğrultusunda düğmeye basıldı. Yüksek hasarlı araçlar için kurulacak havuza şirketlerin riskli bulduğu, yani trafik poliçesi kesmek istemediği 4. kademe ve üstündeki araçlar aktarılacak. Havuz uygulamasıyla beraber vatandaş daha kolay poliçe bulurken ve acentelerin de poliçe kesmesi kolaylaşacak. Havuz, sigorta şirketlerinin poliçe yazmaktan kaçınmasının da önüne geçerek, sektörde tüm aktörleri sevindirecek.

HASARLAR PAZAR PAYINA GÖRE PAYLAŞILACAK
Yüksek hasarlı araçların aktarıldığı havuz yıl sonunda zarar edecek olursa, bu zarar sigorta şirketleri tarafından sahip olunan pazar payı oranında karşılanacak. Sektör tarafından olumlu karşılanan havuz önerisinde aynı zamanda şirketler tarafından belli ölçüde bir devlet desteği beklentisi de bulunuyor. Bunun yanında, her poliçeden kesilen %5 oranındaki Trafik Hizmetleri Geliştirme Payı’nın büyük oranda oluşturulacak havuza aktarılması bekleniyor.

DEVLET DESTEĞİ İÇİN BAKANLAR KURULU ONAYI GEREKİYOR
Hazine Müsteşarlığı’nda yüksek hasarlı araçlar için özel bir trafik sigortası havuzu kurma yetkisi bulunsa da, oluşturulacak bir havuza devlet desteği sağlanabilmesi için Bakanlar Kurulu onayı alınması gerekiyor. Bu nedenle, havuz modelinin devlet desteğiyle hayata geçmesi için Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in tasarıyı Bakanlar Kurulu’na götürmesi gerekiyor. Diğer bir ihtimal ise havuzun devlet katkısı olmadan çıkması. Böyle bir durumda havuzun gösterdiği performansa göre ilerleyen dönemde devlet katkısı yapılabilecek.