Trafik Sigortasında Basamak Uygulamasının Amacı Nedir?

Hasarsızlık indirimi kapsamında araç sahiplerine uygulunan basamak tarifesi ile, sürücünün geçmiş dönemlerdeki sürüş performansına göre trafik sigortası priminde indirim veya zam uygulanır. Bu uygulama yapılırken, sürücünün gelecek poliçe döneminde ne kadar risk taşıdığı göz önünde bulundurularak, daha önceki dönemlerini hasarsızlıkla kapatanlara ödül, hasarla kapatan sürücülere ise bir ceza niteliği taşımaktadır.

İndirim Hakkı Nasıl Kazanılır?

Trafik sigortası hasarsızlık indirimi uygulamasında 7 basamak bulunmaktadır. İlk defa trafiğe çıkacak olan sürücü için 4. basamak tarifesi uygulanmaktadır. Poliçenin ilk yılında hasarsızlık olması halinde prim ücreti 5. basamakla değerlendirilerek %10, ikinci yılında hasarsızlık olması halinde 6. basamakla %15, üçüncü yılında da hasarsızlık olması halinde ise 7.basamakla %20 oranında indirim uygulanır.

Neden Daha Düşük Basamaklardayım?

İçeriğimizin başlarında da belirttiğimiz gibi, bu uygulamanın asıl amacı dikkatli ve kazaya karışmayan sürücüleri ödüllendirmek olduğu kadar, poliçe döneminde hasara neden olmuş, gelecek dönem için de yüksek risk taşıyan sürücüleri de bir anlamda cezalandırmaktır. Bu yönüyle sürücülerin daha dikkatli olmalarına ve trafik kurallarına uymalarına teşvik edici bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Trafik sigortası basamak uygulamasında poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde 3. basamakla %20, ikinci yılının hasarla kapatılması halinde 2. basamakla %40, üçüncü yılının da hasarlı kapatılması halinde ise 1. basamakla %60 oranında poliçe priminde artış uygulanmaktadır.

Aşağıdaki tabloda görebileceğiniz gibi, tramer'de hasarsızlık kayıtlarına oranla indirim şu şekilde uygulanmaktadır.

Basamaklar ve Anlamları

1. Basamak Poliçenin üçüncü yılının da hasarla kapatılması halinde ise %60 artış uygulanır.
2. Basamak Poliçenin ikinci yılının hasarla kapatılması halinde %40 artış uygulanır.
3. Basamak Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde %20 artış uygulanır.
4. Basamak İlk kez trafiğe çıkacak sürücüler uygulanan tarifedir.
5. Basamak Poliçenin ilk yılında hasarsızlık olması halinde %10 indirim uygulanır.
6. Basamak Poliçenin ikinci yılında hasarsızlık olması halinde %15 indirim uygulanır.
7. Basamak Poliçenin üçüncü yılında da hasarsızlık olması halinde %20 indirim uygulanır.
    Prim indirimi veya artırımı uygulaması sigortalıya göre değişmektedir, bu bilgiyi sigortacınızdan edinebilirsiniz.
    Birden fazla araca sahip olunması durumunda hasarsızlık basamağı her bir araç için ayrı ayrı tespit edilir.

Basamak Sorgulama Nasıl Yapılır?
Zorunlu trafik sigortası basamak sorgulama tramer.gov.tr adresinden yapılmaktadır. Buradan sigorta şirketleri arasından kendi şirketinizi seçtikten sonra, poliçe sicil numaranızı ve diğer bilgilerinizi doldurarak hangi basamakta olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

Trafik Sigortanızı En İyi Fiyat Garantisi ile Yaptırın

Trafik Sigortası poliçenizi, hasarsızlık indirimi dışında bir diğer farklı yöntemle, daha uygun bir fiyata yaptırabilirsiniz. Sigorta sorgulama ile tek bir defada Türkiye’nin en iyi sigorta şirketleri tarafından verilen teklifleri görebilir, sizin için en uygun poliçeye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Hemen online zorunlu trafik sigortası sorgulama yapın veya 0212 505 55 36 numaralı 7/24 kesintisiz Neza Sigorta Destek Hattı’nı arayın en iyi fiyat garantisi ile %25’e varan fiyat avantajı olanaklarından yararlanın.