Uzun süredir beklenen trafik sigortasına tavan fiyatlar kesinleşti. Yeni düzenlemeye göre Türkiye genelinde baz olarak kabul edilen İzmir, Yalova, Erzurum ve Kayseri için tavan fiyat iyi sürücülerde (otomobilde) 444 lira oldu.

KÖTÜ SÜRÜCÜYE 2 BİN 137 LİRA

İstanbul’da iyi sürücülerin sigorta tavanı (otomobilde) 470 liraya indi. Türkiye genelinde trafik sigortasında en pahalı il olan İstanbul’da 3 yıl arka arkaya kaza yapan veya hasar yapan sürücülerin primi ise 2 bin 137 lira olacak.

Gazete Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, trafik sigortasında araçların sigorta primi 7 ayrı basamakta belirleniyor. İlk kez otomobil veya başka bir araç alıp sigorta yaptıran sürücü 4’üncü basamak sayılıyor. Sürücü eğer kaza yaparsa 1’inci basamağa doğru eğer kaza yapmaz ise 7’nci basamağa doğru gidiyor. 7’nci basamak 3 yıl arka arkaya kaza yapmayan iyi sürücüleri içeriyor.

Trafik sigortası yeni tavanlarına göre sisteme yeni girenler İstanbul’da 855 lira ödeyecek. Bir yıl sonra kaza yapanlar (üçüncü basamak) yüzde 50, ikinci yıl kaza yapanlar (ikinci basamak) yüzde 100 ve üç yıl arka arkaya kaza yapanlar yüzde 150 zamlı sigorta primi ile karşılaşacak. Aksine sisteme girdikten sonra 1 yıl kaza yapmadan geçiren sürücü için ilk yıl yüzde 15, ikinci yıl yüzde 30 ve üçüncü yıl kaza yapmayan sürücüye de yüzde 45 indirim yapılacak. Böylece iyi sürücüler için çok ucuz olan sigorta kaza yapıp hasar çıkaranlar için pahalı hale gelecek. Uygulama 12 Nisan’da (yarın) başlıyor.

İSTANBUL YÜZDE 6 DAHA PAHALI

İl bazında da fiyatlar farklılaştı. Baz iller İzmir, Yalova, Erzurum ve Kayseri oldu. Kocaeli, Ankara ve Bursa bu illerden yüzde 3, İstanbul ise yüzde 6 daha pahalı il oldu.

ÇOK KAZA YAPANIN SİGORTASI 2.137 LİRA

 

 

Basamak Tavan Fiyat (TL)
1. Basamak 2.015 TL
2. Basamak 1.612 TL
3. Basamak 1.209 TL
4. Basamak 806 TL
5. Basamak 685 TL
6. Basamak 565 TL
7. Basamak 444 TL

 

 

 

 

Trafik Sigortası Tavan Fiyat Uygulaması ile Ne Hedefleniyor?

Ülkemizde 20 milyondan fazla araç sahibinin yaptırmak zorunda olduğu trafik sigortası, son iki yıldır ciddi tartışmaların odağında yer alıyor. 2015’ten bu yana ciddi bir yükselişe geçen zorunlu trafik sigortası fiyatlarının bir türlü düşürülememesi, daha önce de gündeme getirilen tavan fiyat uygulamasının hayata geçirilmesi yönünde karar verilmesine neden oldu. İlk olarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in duyurduğu tavan fiyat uygulamasının resmi olarak hangi tarihte yürürlüğe gireceği ise henüz bilinmiyor. Geçen yıl uygulamaya konulan poliçe dönemi süresince mevcut poliçeyi iptal ettirerek, yeni poliçe yaptırma, trafik sigortası genel şartlarında yapılan değişikliklerle sigorta şirketlerinin hasar maliyetlerini düşürme gibi yollarla indirilmeye çalışılan trafik sigortası primlerinde bir türlü istenen seviye ulaşılamayınca Hükümet’ten yeni bir hamle daha geldi.

Zorunlu trafik sigortası fiyatları belirlenirken sigorta şirketleri, sürücülerin bulundukları trafik sigortası basamağını göz önünde bulundurmaktadırlar. Trafik sigortası poliçelerinde toplamda 7 basamak bulunmaktadır. Trafiğe ilk defa çıkan sürücü 4. basamakta yer alırken, sürücünün poliçe dönemi boyunca herhangi bir hasara neden olması veya olmamasına göre trafik sigortası basamağı yeniden belirlenir. Herhangi bir hasara neden olmayan sürücü bir sonraki poliçe döneminde 5. basamakta yer alarak indirim hakkı elde ederken, hasara neden olan sürücünün ise trafik sigortası basamağı düşürülerek poliçe priminde%20 oranında zam yapılır.

Trafik sigortası tavan fiyat uygulaması ile ilgili asıl dikkat edilmesi gereken nokta ise tam olarak bu kısımda karşımıza çıkıyor. Uygulamaya konulması beklenen yeni sistemle sigorta şirketlerine her trafik sigortası basamağı için bir tavan fiyat getirilecek ve şirketler de belirlenen bu fiyatın üzerinde poliçe kesimi yapamayacak. Ancak bu konuyla ilgili de bazı soru işaretleri kafaları kurcalamaya devam ediyor. Bazı kesimler tavan fiyat uygulaması ile trafik sigortası indirimçalışmalarında çok önemli bir adım atılacağını düşünürken, diğer kesim ise söz konusu sistemin kaza yapan ve yapamayan sürücüler arasındaki farkı ortadan kaldırarak, herkese aynı primin yazılmasına neden olacağını, bu nedenle de trafik kazası olmayan sürücülerin gereğinden fazla prim ödeyeceği görüşündeler.  

Trafik Sigortası İndirimi ile İlgili Mehmet Şimşek Ne Dedi?

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise trafik sigortası indirimi ile ilgili Hükümet olarak tüm adımları atmalarına rağmen bekledikleri prim düşüşünün küçük bir oranda kaldığını ifade ederek, trafik sigortasında tavan fiyat uygulaması modeline geçilmesi yönünde karar aldıklarını söyledi.  Trafik sigortası fiyatları konusunda sigorta şirketleri arasında çok derin farklılıklar olduğuna da dikkat çeken Şimşek, bu durumun farklı algıların oluşmasına neden olduğunu vurgulayarak, her şirketin bugünkü ortalama fiyatlar çerçevesinde sektörde faaliyet göstermelerini istediklerini söyledi.

Yapılacak olan düzenlemenin geçici olacağının da altını çizen Şimşek, temel hedeflerinin trafik sigortası primlerinde normalleşmenin sağlanması olduğunu belirterek yapılacak olan çalışma sonrasında otomobillerde trafik sigortası primlerinin %40’a yakın bir düşmesini beklediklerini söyledi.  Trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının her ne kadar 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren geçerli olacağı yönünde haberler basında yer alsa da Mehmet Şimşek bu konuya da değinerek çalışmaların henüz devam ettiğini, yeni sistem için birkaç hafta daha beklenmesi gerektiğini söyledi.

Trafik Sigortası İndirimleri Ne Kadar Olacak?

Konu ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan bir diğer isim ise Hürriyet Gazetesi’nin deneyimli köşe yazarı Noyan Doğan oldu. Köşesinde trafik sigortası tavan fiyat uygulaması ile ilgili merak edilenlere yer veren Doğan, yeni uygulamanın 2017’nin sonuna kadar devam edeceğini, 2018’le birlikte eski sisteme geri dönüleceğini ifade ederek, poliçelerini yüksek fiyattan yaptıran araç sahiplerine ise prim iadesi yapılacağını söyledi.

Trafik sigortası tavan fiyatı ve zorunlu trafik sigortası indirimi ile ilgili Mehmet Şimşek’in açıklamalarından alıntılar yapan Doğan, ticari araçlarda olduğu gibi hususi araçlarda da tavan fiyat uygulamasına geçileceğini belirterek, fiyatların hasarsızlık kademesi üzerinden hesaplanacağını, sigorta şirketlerinin kademeye göre belirlenen tavan fiyatın üzerinde bir fiyat teklifinde bulunamayacağını söyledi.  Daha öncesinde zorunlu trafik sigortasını yüksek fiyattan yaptıran sürücülere de prim iadesinin yapılacağını belirten Doğan, bu iadenin sürücünün kalan prim günü vb. hesaplamaların yapılması sonrasında gerçekleşeceğini ifade etti. Yeni uygulama sonrasında en fazla kara geçen kesimin ise çok fazla hasara neden olan sürücülerin olacağını belirten Doğan, çok hasar yapan kişilerin daha fazla indirim hakkı elde edeceklerini söyledi.

Ekleme >> Hürriyet yazarı Noyan Doğan, bu açıklamanın ardından yaptığı bir diğer açıklamada ise tavan fiyat sisteminin büyük ölçüde şekillendiğini belirterek kısa süre içerisinde uygulamaya konulacağını söyledi. Tavan fiyatlarda şehir faktörünün belirleyici olacağını ifade eden Doğan, şehirden şehire trafik sigortası fiyatlarının değişiklik göstereceğini vurguladı. Yeni uygulama ile fiyatlarda %15 - %20 arasında bir indirimin de olacağına dikkat çeken Noyan Doğan, trafik sigortası poliçelerinde geriye dönük bir iadeninse olmayacağını söyledi. 

Trafik Sigortası Tavan Fiyatları ile İlgili Bir Açıklama Henüz Gelmedi

Yazılı ve görsel medyada günlerdir devam eden trafik sigortası fiyatlarının tavan fiyat uygulaması ile düşeceği yönündeki haberlerle ilgili resmi bir açıklama ise henüz gelmiş değil. Hazine Müsteşarlığı’nca şu ana kadar sigorta şirketlerine iletilen bir karar bulunmuyor. Her ne kadar bazı haber sitelerinde trafik sigortası tavan fiyatları ile ilgili bazı rakamlar paylaşılıyor olsa da, bu rakamların gerçeği yansıtmadığını belirtmekte fayda var.

Ortalama Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar?

Hatırlanacağı gibi ortalama trafik sigortası fiyatları geçen yılın Mayıs ayında tarihin en yüksek seviyesine ulaşarak 682 TL olmuştu. Bu tarihten sonra trafik sigortası genel şartlarında değişikliklere gidilmiş ve sigorta şirketlerinin hasar maliyetlerinin azaltılarak primlerde de ciddi bir düşüş sağlanması hedeflenmişti. Ancak yapılan tüm çalışmalara rağmen ortalama prim değerleri %10 civarında bir düşüş gösterince Hükümet bu konuda yeni bir adım atmaya karar verdi. Nisan 2017’nin ilk 3 gününde ortalama trafik sigortası prim değeri ise SBM verilerine göre 641 TL olarak görünüyor.

Trafik Sigortasındaki Zarar Devam Ediyor

 Trafik sigortası indirimi ve trafik sigortası tavan fiyat uygulaması gibi tartışmalar hız kesmeden devam ederken, sigorta şirketleri kanadından ise trafik sigortası ile ilgili çarpıcı veriler gelmeye devam ediyor. 2016’da sigorta şirketleri  zorunlu trafik sigortası yaptıran 16.5 milyon araçtan toplamda 12.2 milyar TL toplarken, SGK ve komisyon olarak ise 2.5 milyar TL ödedi. Trafik mağdurlarına ise bu süreçte toplamda 11 milyar TL ödeme yapan sigorta şirketleri, 1.4 milyar TL civarında bir açıkla karşı karşıya kaldı.

Trafik sigortasında tavan fiyat uygulama ve indirimlerle ile ilgili tüm gelişmeleri sizlerle bu sayfa üzerinden paylaşmaya devam edeceğiz.

İşinizi Şansa Bırakmayın, Trafik Sigortanızı Geç Kalmadan Yaptırın

Zorunlu trafik sigortası fiyatları ile ilgili ortaya atılan iddialar ciddi bir belirsizliğe neden olduğu gibi, trafik sigortasını indirimli yaptıracağı düşüncesiyle birçok sürücünün de poliçe vadesini geciktirmesine neden oluyor. Bu durum trafik sigortası yaptırmama cezalarının yanı sıra, olası bir kaza halinde çok ciddi mağduriyetlerin de ortaya çıkmasını beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle işinizi şansa bırakmayarak zorunlu trafik sigortası poliçesinizi zamanında yaptırmanız oldukça önemli.