“MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) 2017 1. taksit ödemeleri ne zaman?” sorusunun yanıtı belli oldu. MTV ödemeleri  1. taksitinin Ocak 2017’de başlayacağı belirtildi. Sürücüler ise şimdiden MTV hesaplama telaşı içerisine girdiler. Biz de bu nedenle Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili tüm merak ettiklerinizi ve MTV Sorgulama sürecinde dikkat edilmesi gereken konuları bir araya getirdik.

MTV Ödemeleri Nereye ve Nasıl Yapılır?

Günümüzde motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri, ilerleyen teknoloji ile birlikte geçmiş yılların aksine çok kolayca yapılabiliyor. Artık araç sahipleri kredi kartı ve internet vasıtasıyla araçlarının MTV ödemesi işlemini gerçekleştirebildikleri gibi, bu ödemeler sırasında bankaların sunduğu taksit ve diğer sürprizlerden de yararlanabiliyor. MTV ödemelerinde GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) ile anlaşmalı olan tüm bankalar ve kredi kartları aracılığıyla ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Aracınızın cinsi, motor hacmi ve yaş bilgileri sayesinde MTV hesaplama yaparak Ocak 2017'de ödemeniz gereken MTV tutarını kısa sürede öğrenebilirsiniz. Aracınızın motorlu taşıtlar vergisini ödemediğiniz takdirde ise, gecikmenin yaşandığı her ay için %1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşırsınız.

 

mtv ödemeleri

 

Motorlu Taşıt Vergisi sorgulama ve ödeme işlemi içinse şu adımları izlemelisiniz; Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online ödeme bölümüne giriş yaptıktan sonra plaka, TC. Kimlik No. ve aracınızın tescil tarihinin bilgilerini ilgili alanlara doldurarak ödemeniz gereken toplam tutarı görebilir daha sonrasında ise kredi kartı bilgilerinizle birlikte ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. MTV ödeme sayfasında ayrıca geçmiş yıllarda yapmış olduğunuz tüm ödemelerin dökümlerine de ulaşabilirsiniz.

İnternet üzerinden yapacağınız ödemelerinizi saat 02:00 – 22:00 arasında yapmalısınız. 2017 Araç vergi sorgulama işlemlerinizde GİB ile anlaşmalı olan banka ve kredi kartlarının MTV ödemelerine özel kampanyalar yaptıklarını daha önce dile getirmiştik. Bankalar bu dönemde gerek taksit kampanyaları ile gerekse de ürün veya hizmet kampanyaları ile MTV ödemesi yapacaklar için oldukça avantajlı teklifler sunuyorlar. MTV ödemelerinde yakalayabileceğiniz avantajlardan söz etmişken, ödeme yapmayanları bekleyen tehlikelere de dikkat çekmek gerekiyor. Aracının MTV bedelini ödemeyen araç sahipleri, karşılaşacakları gecikme faizi cezalarının yanı sıra, daha ilerleyen dönemlerde ise önce Maliye Bakanlığı’ndan uyarı, daha sonrasında ise banka hesaplarına haciz gibi yaptırımlarlar karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle hem gecikme faizi cezası ile daha fazladan ödeme yapmamak için, hem de haciz gibi kabus senaryoları ile karşılaşmamak için ödemelerinizi zamanında yapmanız, sizin için oldukça önemlidir.

Siz de bu süreçte MTV kampanyalarının takibi yaparak, ödemelerinizde avantajlar sağlayabilirsiniz. Araç vergi hesaplama sürecinizin ardından aşağıdaki listede bulunan anlaşmalı banka ve kredi kartlarınız ile Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. MTV ödemelerinizi bankaların avantajlı kampanyaları ile gerçekleştirerek kazanca geçmek içinse güncel MTV kampanyaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

MTV anlaşmalı bankalar

 

  • Akbank; Axess, Wings, Fish, Free, Axess Business, Wings Business ve Bank’o Card Axess kredi kartları
  • Garanti Bankası; Tüm Garanti American Express, VISA ve MasterCard, Alternatifbank BONUS, ING BONUS, Şekerbank BONUS, Tekstilbank BONUS, Burgan BONUS
  • Halkbank; Tüm Halkbank VISA ve MasterCard
  • İş Bankası; Tüm İş Bankası VISA ve MasterCard
  • Yapı Kredi; Tüm Yapı Kredi VISA ve Mastercard ve Albaraka Worldcard, Anadolubank Worldcard
  • HSBC; Tüm HSBC VISA ve MasterCard
  • Finansbank; Tüm FİNANSBANK VISA ve MasterCard
  • TEB; Tüm TEB Bonus ve TEB World Kredi Kartları (VISA ve MASTERCARD)
  • Vakıfbank; Tüm Vakıfbank, VISA ve MasterCard
  • Ziraat Bankası; Tüm Ziraat Bankası, VISA ve MasterCard
  • Denizbank; Tüm Denizbank, VISA ve MasterCard
  • Türkiye Finans; Tüm Türkiye Finans Katılım Bankası kredi kartları

MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

MTV Hesaplama

 

Motorlu taşıtlar vergisi hesaplama yönteminde araç yaşı, motor hacmi ve ve araç cinsi gibi faktörlerin belirleyici olduğuna daha önce dikkat çekmiştik. Ödemeniz gereken MTV tutarını kendiniz hesaplayabileceğiniz gibi, yine GİB’in web sitesi üzerinden MTV hesaplama 2017 aracı ile de hesaplama işlemini yapabilirsiniz. Araç vergisi hesaplama aracını kullanırken aracınızın model yılı, araç tipi, aracın yaşı ve motor silindir hacmi değerlerinin girişini yaparak hem yıllık toplam tutarı, hem de yılın ilk 6 ayı ve ikinci altı ayı için ödeyeceğiniz dönemsel tutarı net olarak hesaplayabilirsiniz. Ancak MTV hesaplaması işlemini yaparken araç bilgilerinizin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olmalısınız.

Aksi takdirde yanlış araç bilgileri ile yapılan bir hesaplama sonucunda ortaya çıkan tutarla, ödeme işlemi sırasında karşınıza çıkacak olan tutar arasında büyük farklar görebilirsiniz. Aracınızla ilgili en net bilgiler araç ruhsatınız da yer aldığı için, hesaplama sırasında da aracın ruhsatını mutlaka yanınızda bulundurmalısınız.

Türkiye’de 2017 itibari ile trafiğe kaydı yapılmış araç sayısının 20 milyonun üzerinde olduğu belirtiliyor. Bu tablo ise Türkiye’deki her dört kişinin birinde motorlu taşıt olduğunu gösteriyor. Ancak MTV ödemelerinde araç sahiplerinin büyük bir çoğunluğunun haberdar olmadığı önemli bir ayrıntı söz konusu. 2005 yılında yürürlüğe giren yeni bir uygulama ile araç sahiplerine MTV ödemelerinde daha alt tutar üzerinden ödeme imkanı getirildi. Buna göre MTV tutarı, aracının kasko değer listesi üzerinde bulunan değerinin %5’inden fazla olan kişiler bir alt kademeden değerlendirilerek daha az bir bedelle aracının motorlu taşıtlar vergisini ödeyebiliyor. Hatta bu uygulama geriye dönük ödemeleri de kapsıyor. 2005 yılının ardından sözünü ettiğimiz hesaplama yöntemini kullanarak, fazladan MTV ödemesi yaptığınızı düşünüyorsanız, gerekli belgeleri hazırlayıp, başvurunuzu gerçekleştirerek yaptığınız fazla ödemelerin iadesini alabilirsiniz. Siz de araç vergisi için fazladan ödeme yaptığınızı düşünüyorsanız hemen kasko değer listesi ile MTV hesaplama yöntemini kullanın, olası fazla ödemelerinizin iadesini alın. Bu yöntem geçmiş 10 yılı da kapsaması nedeniyle, yanlış hesaplama sonucunda hatırı sayılır tutarlarda fazla ödeme yapan araç sahiplerine, önemli bir fırsat sunuyor.

Motorlu taşıtlar vergisi hesaplama işlemlerindeki en önemli kıstaslar aracın cinsi, motor hacmi ve yaşıdır. Bu nedenle araçlar için sabit bir fiyat vermek mümkün değildir. Ancak aracınızın bilgilerini kullanarak aşağıda sunduğumuz MTV hesaplama 2017 listesindeki bilgilerle beraber, tam rakama ulaşabilirsiniz. Bilindiği gibi MTV ödemesi yılın iki döneminde yapılmaktadır. İlk ödemelerin gerçekleştiği Ocak ayının ardından ikinci ödeme süresi ise Temmuz ayında başlamaktadır. MTV sorgulama ile siz de kolayca 2017’de ödemeniz gereken MTV tutarının ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz. MTV ödemelerinde engelli vatandaşlarımız içinse birtakım muafiyetler söz konusudur. Aracını engelli vatandaşlara sunulan ÖTV indirimi ile alan, bunu aracına işleten ve %90’ın üzerinde engelli olan araç sahipleri MTV ödemelerinden muaf tutulmaktadırlar. Engel oranı %90’ın altında olan araç sahipleri ise araçlarında kendilerine özel kullanma düzeneğinin belgesi, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden doktor raporu ve gerekli diğer belgeleri hazırlayarak bulundukları şehirdeki Nakil Vasıtaları Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabilir ve böylelikle MTV ödemelerinden muaf olabilirler. Konu ile ilgili daha detaylı bilgilere GİB çağrı merkezi aracılığıyla ulaşılabilir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Sorgulama Adımları

MTV sorgulama işlemleri araç sahipleri için özellikle ödeme sürecinin yaklaştığı dönemlerde yoğunluk göstermektedir. MTV ödemeleri yılın iki dönemine bölünerek ödenmektedir ve bu dönemlerde genellikle yılın ilk ayı ocak ve yılın 7. ayı olan Temmuz'da gerçekleşmektedir. Ancak ödeme süreci özel durumlara göre uzatılabilmektedir. Bunun bir örneğini geçtiğimiz yıl görmüştük hatırlarsanız. MTV ödemelerinin Ocak ayının sonunda biteceği belirtilmiş olsa da, daha sonrasında Şubat ayının ilk haftasına kadar uzatılmıştı. Ancak siz sakın işinizi riske atmayın, olabildiğince ödemelerinizi zamanında yapmaya özen gösterin. MTV sorgulama 2017 adımlarını içeriğimizin başlarında detaylı olarak anlattık ancak dikkat çekmemiz gereken birkaç önemli detayı hatırlatmakta yine fayda var. MTV tutarlarının hesaplama sürecindeki adımların haricinde her yıl Bakanlar Kurulu’nun belirlediği oranda zam yapılmaktadır. Bu nedenle araç yaşı haricinde bir sonraki yılda MTV tutarınızın toplam bedelini etkileyecek bir diğer önemli faktör ise söz konusu bu zam oranıdır.

Motorlu taşıtlar vergisi sorgulama işlemi sırasında bilgilerinizin güncel ve eksiksiz olmasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde 2017’de MTV sorgulama yaparken karşınıza çıkan miktarla, ödeme işlemi sırasında karşılaştığınız tutarlar arasında ciddi farklar ortaya çıkabilir. Araç sahiplerinin MTV hesaplama sırasında yaptıkları en önemli hatalar da söz konusu güncel bilgiler ile alakalı olmaktadır. Bu nedenle sorgulama sırasında araç ruhsatınızın yanınızda olması, yanlış bir bilgi girişi yapmamanız adına önemlidir. Araç vergisi sorgulama işlemlerinizle alakalı en sık yaşanan bir diğer problemse, “Plakamı giriyorum ama araç bulunamadı yazısı çıkıyor.” şikayetidir. Bu gibi bir durumda ilk olarak araç plakanızı bitişik yazdığınızdan emin olmalısınız. Aksi takdirde araç bulunamadı ibaresi ile karşılaşmanız mümkündür. MTV sorgulama sayfasında bulunan “plaka özel mi?” sorusuna ise özel bir plaka sahibi değilseniz hayır yanıtı vermelisiniz. Bütün bilgileri doğru girdiğinize emin olduğunuz halde yine araç bulunamadı uyarısı ile karşılaşıyorsanız, bu durumda sadece tek bir ihtimalden bahsedebiliriz; çok büyük bir olasılıkla aracınızın tescil tarihinin girişi vergi dairenizce girilmemiştir. Bu gibi bir durumda aracın bağlı olduğu vergi dairesine gidilerek noter sözleşmesinin gösterilmesi ile birlikte aracın tescili gerçekleştirilebilir.

Araç bilgilerinizin girişini doğru bir şekilde yaptıktan sonra ödeme işlemlerinde de dikkat etmeniz gereken önemli detaylar bulunmaktadır. Öncelikle ödeme yapacağınız kredi kartının anlaşmalı kredi kartlarından birisi olduğundan emin olmalısınız. MTV ödeme işlemlerinde kullanılabilecek anlaşmalı kredi kartları ve bankalarının listesini içeriğimizin ilk kısımlarında paylaşmıştık, tekrar kontrol edebilirsiniz.

Araç vergisi ödemelerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, bankalar üzerinden yapılan ödemeler ile GİB üzerinden yapılan ödemeler arasındaki farkın bilincinde olmaktır. GİB üzerinden yapılan MTV hesaplama sonrasındaki tüm ödemeler sadece tek çekim seçeneği ile gerçekleşmektedir. Bankaların sunduğu taksit seçeneği ise sadece kendileri tarafından müşterilerine yönelik oluşturdukları promosyonlarla ilgilidir. Bu nedenle GİB aracılığıyla yapacağınız MTV sorgulama ve ödeme işlemlerinizde taksit seçeneğinizin bulunmadığını mutlaka aklınızda tutun. Eğer taksitle 2017 MTV ödemesi yapmak istiyorsanız ise, kredi kartınızın ve bankanızın size sunduğu taksit olanaklarını araştırabilir ve varsa böyle bir uygulama MTV ödemenizi taksitle gerçekleştirebilirsiniz.

MTV sorgulaması sonrasında ödemenizin iki defa yapıldığını fark etmeniz halinde ise ödemenin yapıldığı bir sonraki iş günü içerisinde hesap hareketlerinizi kontrol ederek veya müşteri hizmetlerinize danışarak fazla ödemenin iadesinin yapılıp yapılmadığını öğrenebilirsiniz. Motorlu taşıtlar vergisi ödeme sistemlerinde birden fazla yapılan ödeme işlemleri için ilk ödemeden sonra yapılan ödemeler otomatik olarak kabul edilmemektedir. Ancak birden fazla ödeme yaptığınızdan ve hesabınıza geri iade yapılmadığından eminseniz, bu durumda hatalı ödemeyi belirten belgeleri, itiraz dilekçesini ve kimlik fotokopisini ilgili vergi dairesine teslim etmelisiniz. Bu işlemleri gerçekleştirmenizin ardından hatalı olarak yaptığınız ödeme veya ödemeler en geç 20 iş günü içerisinde hesabınıza iade edilecektir. Motorlu taşıtlar vergisi ödemenizi GİB’in anlaşmalı olduğu kredi kartları aracılığıyla GİB resmi sitesi üzerinden ve anlaşmalı bankaların internet bankacılığı ile ödeyebileceğiniz gibi, tüm vergi dairelerinden ve anlaşmalı olan bankaların veznelerinden de ödeyebilirsiniz. Banka veznelerinden MTV ödemesi yapabileceğiniz bankaların listesine GİB üzerinden ulaşabilirsiniz. ( İnternet bankacılığı anlaşması olan bankalar ile farklılık gösterebilir.) İnternet bankacılığı sayesinde sadece güncel MTV borcunuzu değil, geçmiş yıllardan kalan MTV ödemelerinizi ve diğer trafik cezası ödemelerinizi de gerçekleştirebilirsiniz.

MTV Ödemesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç vergisi ödemelerinizde bir problem çıkmaması adına kişisel bilgilerininiz ve araç bilgilerinizin yanı sıra, ödeme işleminin ardından ileriye döneük herhangi bir problemle karşılaşmamanız için ödemeyi yaptığınıza dair belgeyi almanız yararınıza olacaktır. Eğer GİB üzerinden ödemenizi gerçekleştirdiyeseniz, ödeme işleminin sonunda alındıyı indir butonuna tıklayarak, MTV ödemenizi gerçekleştirdiğinize dair PDF’i bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Motorlu taşıtlar vergisini ödediğinize dair belgeyi daha sonra almak içinse, GİB’in sayfasından kişisel bilgilerinizin girişini yaptıktan sonra indirme işlemini yapabilirsiniz.

Haberimizin en başında da belirttiğimiz gibi 2017 MTV ödemelerinin ne zaman başlayacağı belli oldu. Ocak 2017’de başlayacak olan MTV ödemeleri, Ocak ayının sonuna kadar devam edecek. MTV hesaplama 2017 için GİB’in motorlu taşıtlar vergisi hesaplama aracını kullanabilir, MTV sorgulama işlemlerinizde ise yine GİB’in web sayfası üzerinden ödemeniz gereken toplam tutara ulaşabilirsiniz. Bu süreçte aracınızın vergisini geciktirmeden ödemeniz, gecikme faizi ve Maliye ile problemler yaşamamanız adına oldukça önemlidir. Aracınızın vergisini öderken, bankaların yaptığı taksit fırsatları ve diğer kampanyaları ise sizlerle güncel olarak paylaşmaya devam edeceğiz. Bu kampanyaları düzenli olarak takip etmeniz halinde araç verginizi taksitlerle ödeyebilme fırsatının yanı sıra, bankaların anlaşmalı olduğu kurumlardan indirimli olarak mal ya da hizmet alabilme şansını yakalayabilirsiniz. Örneğin 2017’nin ilk MTV ödemelerinde bankalar kendileri aracılığıyla motorlu taşıtlar vergisi ödemesini gerçekleştireecek olan müşterilerine, 4 taksit fırsatının yanı sıra, Türkiye’nin en iyi kurumlarının mal ve hizmetlerine indirimli olarak ulaşılmasını sağlayacak kampanyalara imza attılar.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Cezaları için Son Fırsat

Resmi makamlarca yapılan açıklamara göre motorlu taşıtlar vergisi, araç sahipleri için vergi borçları açısından en önemli payı oluşturuyor. Geçtiğimiz aylarda kabul edilen mtv vergi affı kapsamında eğer geçmiş dönemlerden kalan bir motorlu taşıtlar vergisi cezanız bulunuyorsa, bu borcu yapılandırarak gecikme faizinin çok büyük bir bölümünün silinmesine sağlayabilir ve ödemelerinizde taksitlendirme fırsatlarından yararlanabilirsiniz. MTV ödemelerinde vergi affından yararlanabilmek için son fırsat ise Ekim ayında sona eriyor. Bu nedenle çok geç kalmadan vergi dairenize başvurarak MTV borçlarınızı yapılandırmanız gerekiyor.