ARSİM (Tarım sigortaları Havuzu) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, gezen tavuk olarak bilinen ve açık alanda beslenen kümes hayvanlarının çeşitli risklere karşı sigortalandığını söyledi. Bu yıl dikkat çeken yeni ürün sigortalar arasında asma yaprağı ve büyük ve küçük baş hayvanlarda hırsızlık sigortalarının verilmeye başlandığını söyleyen Satoğlu, Tokat bölgesinde yetiştirilen üzümün, üzümden çok asma yaprağı için yetiştirildiğine dikkat çekerek, “Tokat’taki üreticiler asma yaprağı için poliçe talebinde bulunuyorlar” dedi.

Milliyet gazetesinden Kadife Şahin’in haberine göre, gezen tavuk yumurtası ve kümes hayvanları etinin talep görmesi nedeniyle bu hayvanların besiciliğinde artış olduğunu ve sigorta ihtiyacı doğduğunu ifade eden Satoğlu, yeni girişimcilerden sigorta başvurusu olduğunu söyledi.

Genç girişimcilerin banka kredisi kullanırken sigorta yaptırmak zorunda olduklarını belirten Satoğlu, “Kümes hayvanlarındaki sigorta kapalı besiciliğe yönelik olarak dar kapsamlıydı. Hastalık, yangın, sel gibi risklere karşı korunuyordu. Şimdi ise açık ve yarı açık alanlarda yapılan kümes hayvancılığı, yani gezen tavuk sigortaları veriyoruz” dedi.

Satoğlu, Bolu, Düzce, Balıkesir, Bursa, genel olarak Marmara Bölgesi üreticilerinden çok talep olduğunu söyledi.

Genç çiftçilerin desteklendiğine dikkat çeken Yusuf Cemil Satoğlu, “Banka kredisinde sigorta zorunlu oldu. Bu nedenle gezen tavuk besiciliğinde de sigorta talebi arttı” diye konuştu.

Gündeminizde ne var?

Kuraklık var. Kuraklık en önemli gündem maddemiz. Türkiye genelinde tahıl ürünleri içinde öncelikle buğdayda kuraklık teminatı veriyoruz. Ocak ayından beri buğdayda üreticilerine bu teminatı veriyoruz. Önümüzdeki yıl diğer tahıl ürünlerine de kuraklık sigortası vermek için çalışmalar yapıyoruz.

Yulaf, çavdar ve arpaya da kuraklığa karşı sigorta teminatı verilecek. Buğdayda özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde Kayseri, Ankara ve Yozgat illerinde kuraklık sigortası için poliçe talepleri gerçekleşti. Konya bölgesinden az talep geldi, sanırım bu yıl kar yağışının fazla olması bu ilimizde kuraklığın etkisini azalttı. Diğer illerdeki kuraklık riski çok fazlaydı. Kuraklığa karşı 70 bin poliçe gerçekleşti.

Kuraklığa yönelik eğitimler gerçekleştirdik. Türkiye genelinde ilçelerin yüzde 80’ninde eğitim verildi. Böylece bu yıl kuraklığa karşı bir test yılı oldu. Diğer ürünlere yönelik olarak da bir hazırlık gerçekleşti.

Kuraklıktan sonra sırada ne var?

Kuraklık tarım alanında en önemli gündem maddemiz. Gittiğimiz bölgelerde, saha çalışmasında çok yaşlı üreticilerden iklimlerdeki değişikliklere ilişkin olarak çok farklı, (bu yaşıma kadar bu kadar zor kış görmedim, veya bu kadar kısa sürelerle bu kadar çok değişen hava görmedim gibi…) cümleler duyuyoruz. Bu nedenle kuraklıkla birlikte ürün verimliliği de öne çıkan bir sigorta. Eksperlerimiz ürün verimliliği tespitinde bulunuyorlar.

Kaç eksper çalışıyor?

2 bin 800 eksper var. Bu kadronun yarısı hayvan besiciliği, yarısı tarım alanında çalışıyor.

Yeni sigorta teminatları var mı?

Bu yıl yeni sigorta teminatları oldu. Örneğin meyveler sigortalanırken meyvenin ağacını da artık sigorta teminatı veriyoruz. Çünkü bir ağacın yetiştirilmesi ve risklere karşı korunması en az üzerindeki meyve kadar önemli ve değerlidir. Kış koşulları ve veya başka nedenlerle ağaçlar zarar görebiliyor. Belli yaşın üzerinde olan ağaçlar etkileniyor. Artık ağaç teminatı da veriyoruz. Bu yıl ağaç teminatında Mersin ilimizden çok talep aldık.

Aşırı kar yağışı nedeniyle şeftali ağaçları zarar gördü. Ağaçlar yoğun kardan zarar görüp, kırılıyor, ortadan ikiye ayrılıyor. Erik ve kiraz ağaçlarında da yaşandı. Zeytin üreticileri de yine iklimsel risklere karşı zeytin ağaçları için sigorta istiyor. Üreticiler verdiğimiz ağaç teminatından çok memnun oldular. Bu teminatta etkili olan bir diğer faktör de banka kredisi kullanırken ağaçlar ve canlı hayvanlar rehin (teminat) olarak gösterilebiliyor. Sigorta da aranan bir şart, zorunlu.

Hayvan hırsızlığı da kapsamda

Bu yıl dikkat çeken yeni ürün sigortalar arasında asma yaprağı ve büyük ve küçük baş hayvanlarda hırsızlık sigortalarının verilmeye başlandığını söyleyen Yusuf Cemil Satoğlu, Tokat bölgesinde yetiştirilen üzümün, üzümden çok asma yaprağı için yetiştirildiğine dikkat çekerek, “Tokat’taki üreticiler asma yaprağı için poliçe talebinde bulunuyorlar” dedi.

“Bu yıl başından itibaren asma yaprağı için sigorta vermeye başladık” diyen Satoğlu, büyük ve küçük baş hayvanlarda hırsızlığa karşı bu riskin doğal afet dışında yeni bir teminat olarak verildiğini söyledi.

6 Temmuz 2017